Skip to main content

Eden izmed mnogih primerov uporabe tehnologije 3D tiska Multi Jet Fusion, je tudi tisk majhnih serij izdelkov. Zaradi dobrega estetskega videza in lastnostmi brizgane plastike, lahko začnemo proizvodnjo izdelka v nekaj dneh.

Proizvodnja majhne serije izdelkov

Simon, ki je del start up ekipe piezo, je v pogovoru z nami dejal: » sprva me je bilo strah, ali je projekt finančno sploh izvedljiv. Poskušali smo najti rešitev s FDM tiskom a kvaliteta izdelka ni bila primerna za namen prodaje. Dolgo sem raziskoval možnosti, katere bi se po kvaliteti približale izdelkom iz brizgane plastike. Odgovor sem našel v MJF tehnologiji.«

Vprašali smo ga, kaj je tisto, kar ga je prepričalo, da se je odločil za MJF proizvodnjo: »Največja prednost je prilagodljivost. Če sem naredil napako me to ne bo toliko bolelo, kot bi me, če bi bil kalup za brizganje že izdelan. Poleg tega pa me je navdušila enotnost površin brez znakov slojev in možnost nadaljnje obdelave, v mojem primeru vrezovanje navojev. Vse skupaj je bilo za to zelo preprosto. Izdelke pa sem naročila lahko kar od doma.«

Izkoriščanje prednosti 3D tiska, predvsem tehnologij, ki dajejo vrhunske rezultate, je v današnjem svetu še nepoznana.

Veliko oblikovalcev se ne zaveda da lahko z 3D tiskom izdelajo zahtevne modele, ki jih pred tem ni bilo mogoče proizvesti, hkrati pa lahko računajo na trajno kvaliteto in vdoodpornost delov.

Optimizacija proizvodnje, se je v času 3D tiska močno spremenila in na nek način revolucionirala ne samo način oblikovnaja tem več tudi razmišljanja oblikovalcev. Ker mislim, da je prihodnost proizvodnje prav v 3D tisku, smo za vas pripravili serijo novic, na temo oblikvoanja, nasvetov, trikov in pasti, katerim se moramo izogniti med oblikovnaje.

[ultimate_heading main_heading=”načrtovanje in proizvodnja vodotesnih modelov s tehnologijo HP Multi Jet Fusion”][/ultimate_heading]

proizvodnja gibljivih sestavov, eng. interlocking parts, je ena najzanimivejših prednosti 3D tiska. z izzumom powder bed fusiong pa so omogočili polno izkoriščanje te prednosti.

Prihranite čas

proizvodnja gibljivih sestavov, eng. interlocking parts, je ena najzanimivejših prednosti 3D tiska. z izzumom powder bed fusiong pa so omogočili polno izkoriščanje te prednosti.

Zaradi lastnosti materiala PA 12 ki ga uporabljamo za 3D tisk, lahko z prilagajanjem modela, konkretno z debelino konstrukcije vplivamo na elastičnost modela.

Dober primer takšnega oblikovanja, so snap fit spoji ali living hinge konstrukcije. Te so zaradi modela v enem kosu veliko zaneslivejši, imajo manj kritičnih točk in so optimizirani namenu uporabe.

Te tehnike oblikvanja poznamo že dolgo časa a jih oblikovalci za 3D tisk ne poznamo, saj jih do nedavnega nismo mogli izkoriščati. Velik poudarek na razvoju gibljivih teles, eng. complimentar models, pa daje tudi vesoljska industrija.

 

Najpomembnjša je seveda debelina stene. Ta je po navadi debeline do 3mm. Seveda pa je pomembno tudi razmerje med debelino in dolžino odseka ki mora bit prožen.

[social_vc_father][/social_vc_father]

Leave a Reply